Wyborowe ciastka gwiazdkowe,
według Dra Oetkera wypróbowanych przepisów są nadzwyczaj lubiane i potęgują nastrój świąteczny. Prosimy spróbować CIASTKA WANILJOWE.
Dodatki: 250 g masła, 150 g cukru, 1 paczka Dra Oetkera cukru waniljowego, 100 g migdałów, 4 jaja, 500 g mąki, pół paczki Dra Oetkera proszku do pieczenia Backin.
Przyrządzenie: masło i mąkę zmieszaną z proszkiem "Backin" ugnieść na ciasto. Żółtka, 100 g cukru i cukier waniljowy zmieszać razem, przerobić na masę dającą się dobrze rozwałkować. Wyciąć małe krążki, posmarować je białkiem, przesypać struganemi migdałami zmieszanemi z 50 g cukru i piec przy średnim ogniu. Przechowywać w puszkach blaszanych. Jako pieczywo gwiazdkowe polecić można jeszcze następujące: wieniec ponczowy, małe ciastka korzenne, placuszki miodowe, wyborowe ciastka choinkowe, ciastka akwizgrańskie, torciki rumowe, nadziewane biszkopty, ciastka gwiazdkowe w różne figury, i t. d. Powyższe wyjęto z nowej barwnie ilustrowanej książeczki z przepisami wydanie F., w której znajdują się również bliższe szczegóły o znakomitym aparacie do pieczenia, gotowania i smażenia "Küchenwunder". Książeczkę nabyć można za 40 gr. w razie wyczerpania za nadesłaniem znaczków wprost od Dra Augusta Oetkera, Oliwa.
Reklama prasowa, 1929.
***
Za chwilę wezmę się za pieczenie, ale nie "ciastek waniljowych", choć brzmią kusząco. Mam nadzieję, że moje eksperymentalne bezglutenowe pierniczki też będą miały moc potęgowania nastroju świątecznego.
Rety, zjadłabym takich waniljowych ciasteczek - może nie miljon, ale sporo, opis brzmi kusząco, mmmm.
OdpowiedzUsuń/Niestety nie mogę, bo dentystka spierniczyła mi ząb, mimo że zwracałam jej uwagę, by uważała na pewną rzecz. Zbagatelizowała to, przecież zna się lepiej - i stało się, jak przewidziałam.